Ojee, een verkleuring van uw vinger- of teennagel(s)? Bij een schimmelinfectie van de nagel kan de kleur van de nagel veranderen naar wit, geel of bruin en soms is er een verdikking van de nagel. Dit beeld kan verschillen van persoon tot persoon.

De schimmel nestelt zich het liefst in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels.  Teennagels worden vaker geïnfecteerd dan vingernagels. Mensen met gelnagels kunnen onder de kunstnagel een lelijke infectie ontwikkelen. Ook diabetespatiënten weten dat ze alert moeten zijn op de ontwikkeling van schimmels, niet alleen voetschimmels maar ook nagelschimmels.

De schimmel eet van de nagel en kan zich verspreiden naar binnen en naar de huid er rond wanneer de infectie niet op tijd aangepakt wordt. Te ver gevorderde infecties betekent een lange behandeling in samenspraak met de arts. Bovendien verspreiden de sporen van de schimmel zich makkelijk in sokken schoenen, douches, zwembaden enz. waar ze ook anderen kunnen besmetten. Tijdig ingrijpen bij de eerste tekenen van een schimmelinfectie is de boodschap!

Hoe pak je nu zo een mycose aan? Het aanbod is groot. Gaande van stiften over speciale nagellakken tot crèmes, aanvullende sprays voor de voeten al dan niet in combinatie met deodoranten kan je vrij van voorschrift vinden. Sommige producten moet je in combinatie met wegwerpvijlen gebruiken. Soms kan de pedicure veel betekenen om sneller van het probleem verlost te raken. Bij gevorderde infecties raden wij in de apotheek toch een doktersbezoek aan. Vraag steeds raad aan uw apotheker want het beruik van verschillende producten loopt soms sterk uiteen. Sommige producten gebruik je 1x per dag, andere 1x per week, en wegwerpvijlen betekent ook echt wegwerpen na gebruik…

Er bestaat geen snelle behandeling om van nagelschimmel af te komen. Nagels groeien traag en de schimmel moet er volledig uit weg groeien. Het kan tot een jaar duren vooraleer een nagel schimmelvrij is!

Leuk is dat niet, zeker niet voor dames die open schoenen aandoen. Gelukkig kan de nagel bij gebruik van sommige behandelende producten bedekt worden met een leuke kleur nagellak. Je kan de lelijke nagel niet meer zien en de open schoenen kunnen zonder problemen uit de kast gehaald worden!

Toch liever voorkomen dan genezen? Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat schimmels geen schijn van kans maken:

  • Dagelijks de voeten wassen met een niet irriterende zeep, bijvoorbeeld een zure zeep en daarna goed drogen, vooral tussen de tenen.
  • Alle dagen nieuwe sokken dragen is een must, eventueel zelfs wisselen van schoenen. Werkschoenen zijn daarbij soms een probleem, je kan 2 paar afwisselend dragen.
  • Draag badslippers vooral in openbare zwembaden en sportdouches.
  • Voorkom knellen van teennagels door ze kort te knippen.