Kan je de zon vangen in een potje? Vitamine D!

Kan je de zon vangen in een potje? Vitamine D!

Vitamine D, kan je de zon vangen in een potje?

De dagen worden korter, de zomerzon mindert in kracht. De winter staat voor de deur. En winter betekent dat er een moeilijkere periode aanbreekt voor de ouders met kleine kinderen, voor de bejaarde, voor de mensen met een verminderde weerstand. Een zwangere vrouw heeft ook een verhoogde behoefte aan Vitamine D.

Hierin speelt het vitamine D een belangrijke rol.

Vitamine D is eigenlijk een heel speciaal vitamine. Alle andere vitamines kunnen we zelf niet aanmaken, maar Vitamine D kan ons lichaam zelf maken met behulp van de zon.

Alle mogelijkheden zijn er dus om voldoende vitamine D te hebben zou je dus zeggen, maar het probleem is dat we bijna allemaal erg hard werken binnenshuis het jaar rond en als we toch in de zon de zon gaan, een massa zonnecrème moeten smeren in de preventie van huidkanker. Bejaarde mensen mijden meestal de hevige zomerzon. Dit gecombineerd met een voeding die niet altijd even gezond is, kan leiden tot tekorten aan Vitamine D. Tekort aan vitamine D kan je objectief laten vaststellen door een bloedonderzoek bij je huisarts.

En als je tekort hebt aan Vitamine D, heeft dat gevolgen. Vitamine D is een vitamine dat bij tal van processen in het lichaam een belangrijke rol speelt. Van de belangrijkste processen weten we dat een tekort aan Vitamine D een onaangenaam effect kan hebben.

  • Het is immers al wetenschappelijk aangetoond dat Vitamine D belangrijk is voor een goede weerstand,
  • voor gezonde beenderen,
  • en voor de groei.

Tekort bij kleine kinderen kan rachitis veroorzaken en vooral bij dames in de de menopauze een negatieve invloed hebben op de botaanmaak. Ook bij bepaalde ernstige aandoeningen kan een gebrek aan Vitamine D een rol spelen, al weet men nog niet wat juist de impact is op deze aandoeningen. Verder onderzoek zal het effect van Vitamine D op diverse ziektes duidelijker maken.

In elk geval heeft de hoge hoge gezondheidsraad aanbevelingen geformuleerd voor de hoeveelheid Vitamine D die je dagelijks nodig hebt. Wanneer er een tekort is, kan je een voedingssupplement met Vitamine D innemen.

Welke mogelijkheden zijn er om Vitamine D via een voedingssupplement in te nemen?

In de eerste plaats bestaan er druppels voor kinderen en voor volwassenen met slikproblemen. Druppels worden dagelijks ingenomen en kunnen puur genomen worden of vermengd met melk, pudding of voedsel maar zijn moeilijk te mengen met water of andere dranken omdat Vitamine D in olie oplosbaar is.

De laatste tijd zijn er een hele hoop supplementen bijgekomen in de vorm van kleine tabletjes om op te zuigen, door te slikken of pareltjes om in te slikken waarbij de opname verbeterd wordt.

De ampullen zijn enkel bedoeld om op doktersadvies in te nemen 1 of 2 keer per maand.

In multivitaminesupplementen zit praktisch altijd Vitamine D inbegrepen in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor gezonde personen. Bij ernstigere tekorten is de hoeveelheid mogelijk onvoldoende.
Vitamine D zit ook in vele Calciumsupplementen. Kalk en Vitamine D gaan dikwijls samen zoals we eerder hebben gezien voor de aanmaak van de beenderen.

Ook voedingsmiddelen kunnen verrijkt zijn met vitamine D, dit wordt vooral gedaan voor de baby's en voor de senioren of verzwakte mensen die bijvoeding nodig hebben.

Wat betreft de dagelijkse voeding, vinden we vitamine D vooral in melkproducten en in vet vlees en vette vis. Dat is logisch aangezien Vitamine D vetoplosbaar is. Dus onze voeding is onze belangrijkste bron van Vitamine D, wanneer deze niet voldoet kan je een supplement overwegen. Of dat nodig is en in welke dosis, dat vertellen wij u graag bij Apotheek Humblet tel 011782401 of spring even binnen.

PROTECTIS ADULT KAUWTABLETTEN 60

PROTECTIS ADULT KAUWTABLETTEN 60

€ 35,96
€ 39,95
PROTECTIS EASY DROPS GUTT 5ML

PROTECTIS EASY DROPS GUTT 5ML

€ 17,95
€ 19,95
PURE D KAUWTABLETTEN 90

PURE D KAUWTABLETTEN 90

€ 13,95
D-IXX 2000 CAPS 120

D-IXX 2000 CAPS 120

€ 12,71
€ 16,95